Eläkeläisilläkin talousvaikeuksia – taustalla sairauksia ja vippaamista

Tänä päivänä moni eläkeläinen on talousvaikeuksissa. Vaikeuksien syynä on monesti sairastelu tai yli varojensa eläminen. Useasti ongelmat alkavat kasaantua juuri eläkkeelle jäämisen jälkeen, kun tulot putoavat eikä samaa elintasoa voi enää ylläpitää, kuin palkkatöissä käydessä.

Myös avun hakeminen talousongelmissa on vanhuksille vaikeaa. Usein tunnetaan häpeää ja tätä myötä velkoja ja ongelmia yritetään piilotella viimeiseen saakka.

Maksuhäiriöisten suomalaisten määrä ei kasvanut

Maksuhäiriöisten lukumäärä Suomessa on käänytynyt pieneen laskuun kevään 2015 hurjien lukujen jälkeen. Silti luvut näyttävät edelleen synkiltä 25-44 vuotiaille miehille, joista jopa 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Positiivista luottorekisteriä odotetaan käyttöönotettavaksi, jolloin luotonmyöntäjät saisivat entistä enemmän tietoa asiakkaan maksukäyttäytymisestä ja muista luotoista, jolloin luoton myöntäminen riskitapauksille vähenisi.

Miten pikavippiyritys pääsee luotonantajarekisteriin?

Lainatuotteita tarjoavien yritysten täytyy lain mukaan kuulua Etelä-Suomen lääninhallituksen ylläpitämään luotonantajarekisteriin ennenkuin yritykset voivat ryhtyä myöntämään kuluttajaluottoja asiakkaille.

Ennen vuotta 2013 voimaan tullutta uutta lakia kuluttajaluotoista rekisteriin liittyminen oli yritykseltä käytännössä muodollisuus ja alalla nähtiin jos jonkinlaista huijarifirmaa.

Lakimuutosten myötä tulleet nuhteettomuusvaatimukset ja 500 000 euron pakollinen alkupääoma ovat omiaan karsimaan epäluotettavat toimijat pois, joten nykyisin alalla toimivat enää käytännössä vakintuneet ja luotettavat lainayritykset.

Pikalaina ei ole este pankkilainalle

Useasti luullaan, että pikavippien ottaminen on este tulevaisuudessa pankkilainan saamiselle. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä tässä taloustilanteessa pankit ovat hyvinkin ymmärtäväisiä netistä saatavia pikalainoja kohtaan.

Mikäli olet ottanut vippiä todelliseen tarpeeseen, ei pankki yleensä evää lainaa tämän vuoksi. Usein otetut vipit silti saattavat herättää kysymyksiä lainaneuvotteluissa, joten jo tämänkin vuoksi vipin ottamista on syytä harkita.

On siis syytä maksaa pienetkin lainat pois ajallaan ja eräpäivänä sekä välttää niiden ajtkuvaa ottamista. Tästä artikkelista selviää miksi.

Tärkeitä vippivinkkejä

Vipatessa on syytä muistaa muutamia asioita. Pikalainaa ei tule koskaan maksaa takaisin toisella pikalainalla, sillä lainojen korkokulut karkaavat nopeasti lapasesta. Mikäli pieniä vippejä on kertynyt paljon, on syytä ottaa hiukan suurempi ja matalakorkoisempi kulutusluotto pitkällä maksuajalla, jolla maksaa kaikki vipit kerralla takaisin. Tällöinkin on syytä muistaa, ettei uutta lainaa tule enää tämän päälle ottaa.

Älä myöskään ota vippiä rahapelien pelaamiseen, sillä tällöin moninkertaistat riskisi joutua taloudellisiin vaikeuksiin. Tässä artikkelissa kerromme lisäksi muutamia muita hyödyllisiä vippivinkkejä.

Mistä saa lainaa, jos vipit kielletään?

Moni miettii mielessään, mistä saa pikaisesti lainaa jos pikavippien kielto astuu voimaan. Pankeilla ei ole tarjota vaihtoehtoja pienille pikalainoille, sillä vakuudettoman lainan saaminen pankista on usein kiven takana ja vaatii hyvät tulot sekä vakituisen työpaikan. Lisäksi pankkilainojen avausmaksu saattaa olla satoja euroja ja lainan tilitys hidasta paperisotineen.

Jääkö tällöin hieman pienempituloisille mitään tapaa saada pikaista apua rahantarpeeseen, kun pankistakaan ei saa lainaa? Toki luottokorttiakin voi yrittää hakea, mutta tämäkään ei ole mikään vaihtoehto läheskään kaikille, vaikka omaisikin puhtaat luottotiedot.