Vertaislainat eivät ole vielä aiheuttaneet velkaongelmia

Vaikka vertaislainojen suosio kasvaa Suomessa jatkuvasti, eivät niiden aiheuttamat ongelmat ole vielä tulleet esille velkaneuvonnassa, vaikka vertaislainojen korkotaso on useasti sama, kuin normaaleissa kulutusluotoissa. Syynä tähän voi olla se, että hiljattain vertaislainaa hakenut ja ottanut ajautuu maksuvaikeuksiin vasta vuosien kuluttua.

Vertaislaina on laina, jonka rahoittajina toimivat tavalliset suomalaiset, ei siis suoraan vertaislainapalvelua tarjoava yritys.

Pahin maksuhäiriö: 180 miljoonaa euroa

Suomalaisilla ylivelkaantuneilla saattaa olla uskomattoman kokoiselta tuntuvia velkasummia ulosotossa. Kärkipaikkaa pitää henkilö, jolla velkaa on päässyt kertymään 180 miljoonaa euroa. Toiseksi sijoittuneellakin velkaa oli yli 80 miljoonaa euroa. Nämä velat eivät luonnollisestikaan ole kertyneet vippaamalla.

Yleensä maksuhäiriön taustalla on jonkin ihan tavallisen laskun maksamatta jättäminen. Suurin osa merkinnöistä koostuukin esimerkiksi rästiin jääneistä ajoneuvoveroista tai muista yhteiskunnallisista palveluista.

Velkaneuvonnassa pitkä jono

Maksuttoman velkaneuvonnan asiakasjonot ovat kasvaneet pitkiksi. Esimerkiksi Jyväskylässä jonotusaika on nyt noin neljä kuukautta. Ilmiön taustalla on lisäänmtynyt työttömyys sekä lomatukset, joiden vuoksi monille tulee mahdottomaksi selvitä kuukausittaisista laskuistaan ja lainanlyhennyksistään.

Velkaneuvojat auttavat kartoittamaan omaa maksukykyä ja velkatilannetta sekä neuvottelemaan velkojien kanssa ja tekemään maksujärjestelyitä kertyneistä veloista.

Näin vältät maksuhäiriömerkinnän

Kuinka välttää maksuhäiriömerkintä? Moni tuskailee laskujen ja osamaksujen kanssa, miten kaikki kuukausierät saisi maksettua, kun rahat eivät tunnu riittävän.

Ensiksi on tietysti syytä neuvotella maksuista velkojien kanssa. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Luotonantajat yleensä suostuvat antamaa laskuille lisää maksuaikaa tai jopa pidentämään maksuaikaa sekä pienentämään kauukausierää.

Maksuhäiriön säilytykselle ei takarajaa

Mikäli sinulla on joskus ollut maksuhäiriö, voi pankillasi olla edelleenkin rekistereissään tieto tästä, vaikka itse maksuhäiriö olisi vanhentunut jos vuosia sitten.

Laissa ei nimittäin ole määriteltty aikarajaa, kauanko pankit saavat säilyttää maksuhäiriötietoa järjestelmissään. Periaatteessa pankin niin päättäessä merkintä voi säilyä rekisterissä hamaan tulevaisuuteen, mikä voi vaikeuttaa myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi asuntolainaneuvotteluja tai luottokortin saamista.

Myös lähimenneisyydessä otetut pikavipit ja myöhässä maksetut laskut voivat vaikuttaa negatiivisesti asiakkaan luottoluokitukseen.

Työpaikkakin voi jäädä saamatta maksuhäiriön takia

Maksuhäiriö aiheuttaa elämässä monenlaisia vaikeuksia. Tunnetuimpia näistä ovat ehkä heikentyneet mahdolisuudet saada vuokra-asunto tai esimerkiksi kännykkäliittymä ilman suurta etukäteismaksua.Myös työpaikan saanti voi olla maksuhäiriömerkinnän vuoksi kiven takana, kuten vaikkapa esimerkiksi kaupan alalla, jossa käsitellään käteistä rahaa.

Kuluttajaliitto ehdottaakin taloudenhallinnan opetuksen lisämistä toisen asteen koulutukseen.

Vippivelkojen koko kasvanut

Pikavippien vuoksi ylivelkaantuneiden keskimääräinen velkasaldo on kasvanut kolmessa vuodessa 8400 eurosta 12200 euroon, kertoo Takuu-Säätiö.

Velkaantuneilla ei kuitenkaan ole entiseen tapaan velkaa kymmenille vippiyhtiöille, vaan vuoden 2013 lakimuutoksen vuoksi markkinoille tulleet isommat joustoluotot ovat korvanneet pienet vipit. Näin mös velkojen selvittäminen on muuttunut helpommaksi.

Sen sijaan pienituloisten laskurästit ovat lisääntyneet perinteisten pikavippien katoamisen myötä, sillä joustoluottoa ei välttämättä myönnetä kovin pienituloisille, opiskelijoille tai työttömille.

Pikavippejä ei kannata käyttää pelaamiseen

Hallitseeko pelaaminen sinua? Oletko ottanut lainaa pelaamista varten?

Mikäli vastuksesi on kyllä, on syytä pysähtyä hetkeksi ja lukea tämä artikkeli. Pelaaminen ja lainaaminen eivät sovi yhteen, sillä tutkitusti suurin osa pelaamiseen rahaa lainanneista on joutunut ennemmin tai myöhemmin suuriin ongelmiin taloutensa kanssa.

Taloustilanteen heikentyminen taas aiheuttaa myös monia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, joten laina- ja pelikierre on syytä katkaista alkuunsa.